woensdag 5 mei 2010

Bevrijdingsdag...

Vandaag zijn we nog te voet op pad geweest, mooie en indrukwekkende zaken gezien..
Hebben de grootste Buddhistische tempel Swayambhunath bezocht en het belangrijkste grote plein van Kathmandu Durbar Square. Ook waren we nog spontaan getuige van de voorbereidingen van een rituele crematie, een typisch Nepalese manier van lijkverbranden. Naast de rivier, de as verdwijnt na de verbranding "gewoon" in het water.
In de avond, toen de winkeltjes open waren, heb ik twee jassen gekocht, een donzen jas van Mountain Hardwear voor mezelf en een Goretex met binnenvoering van The North Face voor Helene. Samen voor omgerekend 80 euro. Chinese parallel-import, maar tegen deze prijzen lach je je een bult..
We blijven hier nog twee nachten, wennen aan het klimaat en de omgeving,daarna willen we naar Sikkem en Darjeeling, schijnen twee vreselijk mooie streken te zijn.
We hebben vandaag een kaart van de streek en een Lonely Planet Nepal gekocht.
Belooft mooi te worden. Ik kan het natuurlijk niet vergelijken met Tibet, maar ik zou hier ook zo voor getekend hebben..
Heel Nepal heeft momenteel te kampen met massale stakingen en protesten. De Maoisten leggen de boel plat, ze willen een minister er uit hebben en er wordt onderhandeld. Het hele sociale leven ligt stil, alle winkeltjes waar Kathmandu zo bekend om is zijn het grootste deel van de dag gesloten, alleen tussen 18.00 uur en 20.00 uur zijn ze even open.
Voordeel is wel dat er ook geen auto's rijden en dat de stad dus nu verlost is van de smog die er anders wel hangt.
Fris ruiken doet het nog steeds niet, het is een zeer oude stad en het "open riool" loopt dwars door de stad. Het is goed te zien en vooral te ruiken dat het water absoluut ecologisch dood is...
We hebben er allemaal vreselijk veel zin in, ik sta te popelen, echt niet te geloven welk een gevoel van vrijheid het fietsen hier teweegbrengt. Het straatleven in Kathmandu is erg levendig, veel winkeltjes, zeer vriendelijke mensen en nergens vijandigheid. Toeristen worden gerespecteerd en niet lastiggevallen.. Straks ga ik weer genieten van een heerlijke nachtrust, maar eerst nog even douchen. Het is vijf voor tien en mijn kussen roept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten